Sunny GardeurDe Postduif, een huisdier
Een heleboel mensen in Nederland, bijna 24.000 zijn lid van een postduivenvereniging. Zij noemen zichzelf postduivenliefhebbers. Daarmee bedoelen ze dat ze het mooi vinden om postduiven als huisdier te hebben en te verzorgen. Een postduif heeft de eigenschap altijd terug te keren op de plek waar hij is grootgebracht. Door de duiven extra te laten oefenen, zijn ze nog beter en sneller in staat hun hok terug te vinden. Ieder jaar in de periode april t/m september worden er speciale wedvluchten georganiseerd.

De postduif door de eeuwen heen
De postduif stamt af van de Rotsduif, een duif die leeft in het wild. Ver voor onze jaartelling ging men in de landen als Perzie, Griekenland en Egypte over tot het houden van duiven. Zo ontstond er een tamme soort.

De oude Romeinen en de Grieken (ca 500 jaar voor Christus) kwamen op het idee om de duiven ook te gebruiken voor het versturen van berichten. Vooral in tijden van oorlog en rampen werden dikwijls duiven ingezet om snel belangrijke berichten over te brengen. Tot ver in de twintigste eeuw gebruikte men de postduiven hiervoor.

Nu, in de 21e eeuw, wordt wereldwijd in meer dan 40 landen de postduivensport beoefend. De hobby is tussen 1815 en 1825 ontstaan in België. Men kwam toen op het idee om duiven te kweken die snel op het hok terugkeren. Ook in Nederland werd het houden van duiven populair.

Kenmerken van een postduif
Er zijn ongeveer driehonderd soorten duiven en één daarvan is de duif waar we het hier over hebben, de Postduif

Kleuren
Postduiven komen in allerlei kleuren voor. Er zijn twee “basiskleuren” blauwgrijs en rood (bruin). Hierop zijn nog een aantal variaties mogelijk. Zo kan een duif een paar witte veren in de vleugels hebben. Zo’n duif noemt men dan een witpen.postduiven-kleuren

Lichaamsbouw
Een postduif is in staat om snel en lang te vliegen. De lichaamsbouw is hier helemaal op aangepast. zo zijn bijvoorbeeld de botten hol van binnen, waardoor het gewicht van de duif word beperkt. Ook heeft de duif twee hele sterke borstspieren. deze spieren worden gebruikt voor het op en neer bewegen van de vleugels.

Doffer en Duivin
Een mannetjes duif heet doffer en een vrouwtjes duif heet duivin. Het verschil is niet altijd even makkelijk te zien. Zowel bij het mannetje als het vrouwtje zitten de geslachtsorganen binnen in het lichaam. Doffers zijn meestal krachtiger gebouwd en hebben vaak grotere neusdoppen.

Schermafbeelding 2013-04-12 om 17.07.56Herkenning
Elke postduif heeft een ring om haar poot met een uniek nummer en het jaargetal waarin hij/zij geboren is. De kleur van de ring is afhankelijk van het jaargetal. De ringnummers staan geregistreerd bij het N.P.O. in Veenendaal.

De Verzorging
Net als mensen moeten duiven iedere dag eten en drinken. Per dag eet een duif zo’n 30 tot 40 gram en drinkt hij ongeveer 50 ml water. Het voer kan wel uit 20 soorten granen bestaan. In dit voer zitten bijvoorbeeld mais, erwten, tarwe en zonnepitten. Om te zorgen dat de vertering van het voedsel in de maag goed verloopt, krijgen ze ook grit, roodsteen, mineralen, en soms vitaminen voorgeschoteld wat ze na behoefte kunnen oppikken.

Huisvesting
Een duivenhok hoeft niet groot te zijn, maar een goed vlieghok moet wel aan bepaalde zaken voldoen. De meeste duivenhokken hebben een puntdak en met de voorkant gericht naar het zuid-oosten. De maten varieren maar de diepte is vaak rond de 2 meter en de breedte naar gelang het aantal duiven dat men houd.

20130421-163944.jpgIn Bad
De meeste duiven houden ervan om zo nu en dan een fris bad te nemen. Een bak gevuld met ongeveer 10 cm water kunnen ze lekker in baden. Dit baden komt het verenkleed alleen maar ten goede.

Schoonmaken
Een schoon en droog hok is het eerste vereiste voor gezonde duiven. ook de drinkbak moet regelmatig schoon gemaakt worden de meeste ziektes worden via de drinkbak verspreid. Ook de voerbakken en de manden waar de duiven in vervoerd worden moeten regelmatig schoon gemaakt worden.

De Organisaties
Overkoepelende organisatie in de duivensport is De Nederlandse Postduivenorganisatie. (N.P.O. te Veenendaal). Deze is weer onderverdeeld in afdelingen. Voor Friesland is dit ‘Afdeling Friesland ’96‘. Elke Afdeling is weer onderverdeeld in basisverenigingen in Bakkeveen is dit ‘Vitesse’88’. Elke afdeling organiseerd zijn eigen wedvluchten. De lossingplaatsen van deze vluchten variëren van Zutphen tot Tours (Frankrijk).

Type wedvluchten
De wedvluchten bestaan uit 4 categorieën namelijk:
Vitesse tot 300KM
Midfond tussen 300 en 500 KM
Fond tussen de 500 en 800 KM
Overnachtfond boven de 800 KM

Constatering
Als een duif thuiskomt van de vlucht moet hij geconstateerd (geklokt) worden.Dit kan op twee manieren:
De duif krijgt bij het inkorven een uniek gummiringetje om zijn poot. Bij thuiskomst wordt dit gummiringetje van zijn poot gehaald en in een speciale duivenklok gedaan en deze registreert de tijd dat het gummiringetje in de klok gaat.

handheldBij de tweede manier heeft de duif een speciale chipring om en wordt bij thuiskomst geconstateerd door een electronische systeem. Het voordeel hiervan is dat men een duif bij thuiskomst niet hoeft te pakken om een gummiringetje van zijn poot te halen. De duif loopt over een speciale plank met een electronisch veld en word automatisch geconstateerd.

Afstand berekening
Indien een nieuw lid zich aanmeld word zijn/haar hok ‘geprikt’. Hierbij worden de X-Y coordinaten van het hok geregistreerd. Elk losstation heeft ook coordinaten, en op deze wijze worden alle afstanden berekend op de cm nauwkeurig per deelnemer.

Vervoer
De afdeling heeft voor het vervoer van de duiven speciale wagens aangeschaft. Deze wagens komen de duiven ophalen op vrijdagavond bij de verenigingen. Om op zaterdag op de losplaatsen in één keer los te laten (soms 20.000 duiven tegelijk).

De duivenmelker
Deze duivenmelker vertelt met passie over ‘duivenmelken’, inkorven, doffers en vallende duiven.


Meer info?
Indien je postduiven leuk vind en je wilt er meer van weten, vraag dan bij één van onze liefhebbers of je de duiven een keer mag komen bekijken en of je een keer op een zaterdag mag komen kijken als de duiven thuiskomen van de wedvlucht.

Lid worden
Indien je lid wilt worden neem dan contact op met de secretaris
K.Kootstra Dwarskamp 29 Bakkeveen 0516-541925